
Na een week testen van de HomeWizard Plug-in Battery kunnen we de eerste ervaringen met de HomeWizard thuisbatterij delen. Eerder schreven we al een eerste indruk van het uitpakken en installeren van de Plug-in Battery. In deze review gaan we verder in op de installatie en onze ervaringen met het realiseren van Nul Op de Meter in combinatie met de Plug-in Battery.
De Plug & Play award is binnen voor de HomeWizard Plug-in Battery
We lezen veel reacties van gebruikers van andere thuisbatterijen over problemen met het koppelen van de thuisbatterij met de P1 meter of wifi, maar bij HomeWizard lezen we vrijwel geen problemen over de installatie. Wat ons betreft is het een pluspunt voor HomeWizard dat zij de eerste plug-in thuisbatterij hebben geleverd waar we nul problemen lezen over het installeren van de thuisbatterij. Ook toen we de Plug-in Battery zelf gingen installeren ervaarden we geen problemen. Je koppelt de Plug-in Battery op eenzelfde manier als je een ander HomeWizard apparaat koppelt in de HomeWizard Energy App. Daarna moet je er wel even op letten dat je de laatste firmware downloadt voor de Plug-in Battery en de HomeWizard P1 Meter, waarna de Plug-in Battery meteen voor je aan de slag gaat om Nul Op de Meter (NOM) te realiseren.
Voordelen HomeWizard Plug-in Battery
- Basiscapaciteit van 2.688 Wh.
- Eenvoudige installatie, plug & play in optima forma.
- 800 Watt micro omvormer zorgt voor een laag eigen verbruik in vergelijking met thuisbatterijen met een grotere omvormer.
- Mogelijkheid om meerdere thuisbatterijen aan te sluiten op dezelfde fase, bij meerdere Plug-in Batteries is het mogelijk om te laden en ontladen met maximaal 3200 Watt*
- Brandwerende kunststofbehuizing, dit voorkomt bij problemen dat je er een schok van kan krijgen.
- Fijne en vertrouwde HomeWizard app voor het inzien van de thuisbatterij.
- Inzicht met de HomeWizard Energy Display.
*Bij 4 thuisbatterijen aangesloten op een eigen zekeringgroep
Nadelen HomeWizard Plug-in Battery
- Niet modulair uitbreidbaar
- Geen off-grid gebruik mogelijk bij stroomuitval
- Geen mogelijkheid om direct zonnepanelen op aan te sluiten zoals bij bijvoorbeeld de EvaPower EVA & Zendure Hyper 2000 wel mogelijk is.
- Op dit moment niet mogelijk om te laden op basis van dynamische energietarieven. HomeWizard heeft al aangekondigd, om deze functionaliteit toe te voegen voor de volgende winter.
Specificaties HomeWizard Plug-in Battery
- Batterijcapaciteit: 2,688 kWh per batterij, uitbreidbaar tot 10,8 kWh door maximaal vier batterijen te stapelen.
- Ontladen: Met maximaal 800 Watt per batterij. Bij aansluiting op een aparte groep kan dit oplopen tot 3.200 watt bij vier batterijen.
- Opladen: Met maximaal 800 Watt per batterij
- Afmetingen (L x B x H): 40 cm x 20 cm x 30 cm.
- Gewicht: 24 kg.
- Type batterij: LFP (Lithium-ijzer-fosfaat)
- Draadloze communicatie: 2,4 GHz Wi-Fi.
- De verwachte levensduur bedraagt tot 15 jaar, met ongeveer 6.000 laadcycli waarbij de capaciteit boven de 70% blijft.
- Geluidsniveau: Tijdens normaal gebruik produceert de batterij een geluidsniveau van ongeveer 32 decibel, vergelijkbaar met het geluid van een koelkast.
- Veiligheid: De batterij voldoet aan alle relevante EU-, CE- en netnormeringen, waaronder EN 50549-1/2 en 6mA.
- Duurzaamheid: De Plug-In Battery is vrij van kobalt en mangaan, wat bijdraagt aan een milieuvriendelijke keuze.
Focus op Nul Op de Meter
HomeWizard heeft bij de ontwikkeling van de HomeWizard Plug-In Battery de focus gelegd op het bereiken van Nul Op de Meter, ook wel NOM genoemd. Dit betekent dat de thuisbatterij wordt opgeladen met overtollige opbrengst van je zonnepanelen. Dit houdt in dat de stroomopbrengst van je zonnepanelen eerst wordt geleverd aan apparaten die op dat moment stroom nodig hebben en daarna wordt gebruikt voor het opladen van de thuisbatterij. Zodra de zonnepanelen geen overtollige opbrengst hebben, zal de thuisbatterij juist stroom gaan ontladen aan het thuisnet als er stroomvraag is van je apparaten.
Het aanschaffen van de HomeWizard Plug-in Battery is dan ook alleen zinvol in combinatie met zonnepanelen.
Slimme meter zorgt voor intern salderen om Nul Op de Meter te krijgen
Een plug-in thuisbatterij sluit je aan op een stopcontact en dus op één fase in je meterkast, maar kan toch zorgen voor een efficiënte energieverdeling in je huis en Nul Op de Meter. Dit komt doordat je slimme meter intern saldeert over de drie fasen.
Stel, je thuisbatterij is aangesloten op fase 1 en levert stroom terug op dat moment. Tegelijkertijd draait je vaatwasser op fase 3. Dankzij de slimme meter wordt deze energie automatisch verrekend, alsof de stroom rechtstreeks naar je wasmachine gaat.
In de praktijk wordt de stroom wel terug geleverd op fase 1 aan het energienet en wordt er stroom geleverd door fase 3 van het energienet, maar op je energierekening zie je dit als Nul Op de Meter terug. Ben je vooral geïnteresseerd in het duurzame aspect van zoveel mogelijk zelfverbruik van de thuisbatterij, zorg dan dat de thuisbatterij op dezelfde fase zit als je zonnepanelen omvormer als je een 1-fase omvormer hebt en dat ook de apparaten met een (grote) constante stroomvraag op dezelfde fase zitten als je thuisbatterij en 1-fase omvormer van je zonnepanelen.
Review van de HomeWizard Plug-in Battery
Installatie
De HomeWizard Plug-in Battery is echt plug & play. Zeker als je reeds een HomeWizard P1 meter hebt geïnstalleerd is het koppelen van de HomeWizard Plug-in Battery en het koppelen met de P1 meter een fluitje van een cent. De thuisbatterij wordt geleverd met twee spanbanden om de batterij, deze zijn erg handig voor het veilig tillen van de thuisbatterij uit de doos en daarna eventueel het plaatsen van de batterij. Daarna kan je ze losmaken en bewaren voor als je de thuisbatterij in de toekomst wilt verplaatsen.
Belangrijk: Laat de thuisbatterij een paar uur acclimatiseren. De batterijen komen uit een koude bestelbus, waardoor de batterijcellen koud zijn. Laat de thuisbatterij even rustig op kamertemperatuur komen voordat je deze voor het eerst aanzet.
Heb je de HomeWizard P1 Meter niet reeds geïnstalleerd? Dan installeer je eerst de P1 Meter. Daarna kan je de HomeWizard Plug-in Battery toevoegen via Instellingen > Meters > Apparaat toevoegen > Plug-in Battery. De installatie wizard stelt je enkele vragen en geeft je informatie over het plaatsen en aansluiten van de thuisbatterij. Nadat je de stekker van de Plug-in Battery in het stopcontact hebt gestoken draai je de knop op de batterij om en gaan de lampen branden. Vervolgens houd je de knop voor vijf seconden ingedrukt totdat deze blauw begint te knipperen. De HomeWizard app maakt vervolgens direct via wifi verbinding met de thuisbatterij. Je geeft het wifi wachtwoord op van je wifi-netwerk waarna de thuisbatterij wordt gekoppeld met het wifi-netwerk. Optioneel kan je de Plug-in Battery nog een naam geven. Hierna wordt de koppeling met de P1 meter automatisch tot stand gebracht en is de thuisbatterij klaar voor gebruik.

Ontladen en laden op basis van de HomeWizard P1 Meter
We zien bij andere merken op dit moment veel opstartproblemen met het koppelen van de P1 Meter en het communiceren van de P1 meter met de thuisbatterij. Er zijn een aantal plug & play thuisbatterijen op de markt gekomen die voor de Nederlandse markt snel met een P1 dongle op de markt zijn gekomen om de thuisbatterij van het realtime energieverbruik te voorzien. HomeWizard had als voordeel dat het al meer dan vier jaar een goed werkende P1 Meter had ontwikkeld. Een ander voordeel is dat je alles met betrekking tot je energieverbruik in één en dezelfde app houdt, handig als je je energieverbruik al monitorde met de HomeWizard P1 Meter.
De Plug-in Battery zal pas gaan reageren wanneer er overtollige zonne-energie beschikbaar is. De opgewekte stroom zal dus eerst gaan naar de apparaten die op dat moment stroom nodig hebben en daarna pas naar de thuisbatterij.
Reactietijd & Hysterese
De reactietijd is erg snel, bij iedere verandering volgt binnen een paar seconden een reactie van de thuisbatterij. Voor het optimaal laten werken van de thuisbatterij en een langere levensduur reageert de thuisbatterij niet bij iedere 1 Watt verschil. Zo begint de thuisbatterij met terugleveren vanaf 50 Watt verbruik en stopt deze met het leveren van stroom als de vraag naar stroom onder de 30 Watt zakt. Ook bij het opladen van de thuisbatterij is er een vertraging ingesteld en begint de Plug-in Battery met laden vanaf 70 Watt overtollige zonne opbrengst, zakt de zonne opbrengst onder de 50 Watt, dan stopt de Plug-in Battery met laden.
Ook hanteert HomeWizard wat hysterese tussen het omschakelen van ontladen naar laden op basis van het pendelgedrag van de thuisbatterij. Ontladen wordt hierbij altijd snel gedaan, maar terug naar het laden van de thuisbatterij kan langer duren en is afhankelijk van het aantal keren schakelen tussen laden en ontladen in korte tijd.
Praktijkvoorbeeld
Dit laatste is het beste uit te leggen met bijvoorbeeld het stroomverbruik van een oven. Deze zal elke dertig seconden met vol vermogen bij verwarmen om de oven op temperatuur te houden, stel je zonnepanelen hebben op dat moment een extra opbrengst van 600 Watt, dan zou de thuisbatterij om de dertig seconden moeten mee schakelen van ontladen naar laden. Dit resulteert in veel schakelingen, wat niet goed is voor de levensduur van de batterijen. Daarom kiest het HomeWizard algoritme ervoor om op een dergelijk moment alleen te ontladen naar 0 op de meter.


Geluidsniveau
Over het geluidsniveau zegt HomeWizard zelf dat de Plug-in Battery een nominaal geluidsniveau heeft van ongeveer 32 dB, te vergelijken met een koelkast in huis.
De omvormer maakt een zacht klikje als het switcht tussen laden en ontladen, het is daarom minder interessant om een thuisbatterij in je slaapkamer te plaatsen, maar verder niet hinderlijk. Tijdens het laden en ontladen op maximaal vermogen (800 Watt) hoor je de ventilator heel licht zoomen, we kunnen dit het beste vergelijken met het geluid van de ventilatie van een computer. We hebben we de HomeWizard Plug-in Battery tijdens de test in de woonkamer geplaatst en er weinig last van gehad. Dit verschilt natuurlijk per persoon, dus maak een andere afweging als je ook voor lichte geluiden gevoelig bent.
Micro omvormer voor optimale prestaties
HomeWizard heeft gekozen voor een micro-omvormer met een maximaal vermogen van 800 watt om energieverlies te minimaliseren. Dit in tegenstelling tot andere plug-in thuisbatterijen, die een grote omvormer hebben van bijvoorbeeld 2000 of zelfs 2500 watt. De reden die HomeWizard hiervoor geeft is dat het energieverbruik in een woning meestal slechts een fractie daarvan is. Sterker nog volgens de cijfers van HomeWizard ligt het verbruik in een gemiddelde woning slechts 8% van de tijd boven de 800 Watt. Omdat grote omvormers het meest efficiënt werken bij maximale belasting, leidt dit vaak tot onnodig energieverlies als ze een laag vermogen.
De slimme micro-omvormer van HomeWizard past zich nauwkeurig aan het daadwerkelijke stroomverbruik aan, waardoor de opgeslagen energie efficiënter wordt benut en het rendement van de thuisbatterij wordt gemaximaliseerd.

Meerdere thuisbatterijen voor meer vermogen
Verwacht je niet genoeg te hebben aan de batterijcapaciteit van 2,688 kWh of het laad en ontlaadvermogen van 800 Watt, dan kan je dit verhogen door het aanschaffen van meerdere HomeWizard thuisbatterijen. Waar merken als EvaPower en Zendure kiezen voor modulaire uitbreiding met aparte accu’s die je aansluit op de thuisbatterij, is het bij HomeWizard alleen mogelijk om de batterijcapaciteit uit te breiden met een extra HomeWizard Plug-in Battery.
Voordeel hiervan is dat je bij het laden en ontladen met lage vermogens gebruik maakt van de efficiënte 800 Watt mico omvormer per Plug-in Battery, waar je bij één thuisbatterij met een 2000 tot 2500 Watt omvormer meer energieverlies hebt bij het laden en ontladen met kleinere vermogens.
Nadeel is dat je voor het uitbreiden van je batterijcapaciteit wel duurder uit bent, omdat je een volledige thuisbatterij bij moet bestellen.
Je kan tot vier HomeWizard Plug-In Batteries aansluiten, waarna je bij een totale batterijcapaciteit van 10,8 kWh kan laden en ontladen met maximaal 3200 Watt. Tijdens onze test hadden we de beschikking over één Plug-in Battery.
Hoeveel HomeWizard thuisbatterijen? | Totale batterijcapaciteit | Maximaal laden / ontladen | Eigen groep verplicht? | Door HomeWizard aangeraden bij teruglevering van: |
---|---|---|---|---|
1 | 2,7 kWh | 800 Watt / 800 Watt | Nee | 500 kWh – 2000 kWh |
2 | 5,4 kWh | 1600 Watt / 800 Watt* | Nee, tenzij je wilt ontladen met 1600 Watt | 2000 – 3000 kWh |
3 | 8,1 kWh | 2400 Watt / 800 Watt* | Nee, tenzij je wilt ontladen met 2400 Watt, dan is een eigen groep verplicht. | 3000 – 4000 kWh |
4 | 10,8 kWh | 3200 Watt / 3200 Watt (eigen groep verplicht) | Ja, bij vier thuisbatterijen is het noodzakelijk om de batterijen op een eigen groep aan te sluiten. | 4000+ kWh |
*Geen idee op welke fase je de thuisbatterijen aansluit? Laat dan een professional meekijken en de installatie voor je uitvoeren!
**Het is mogelijk om met meer vermogen te ontladen als de 2 of 3 thuisbatterijen op een eigen exclusieve groep zijn aangesloten. Iedere Plug-in Battery heeft een omvormer van 800 Watt. Sluit je meerdere thuisbatterijen niet op een exclusieve eigen groep aan, dan is het verstandig om het totale vermogen om te ontladen te limiteren tot 800 Watt.
Efficiënte aansturing bij meerdere thuisbatterijen
De P1 Meter stuurt bij meerdere thuisbatterijen aan op de hoogste efficiëntie. Is er sprake van een overtollige zonne opbrengst van 800 Watt of minder, dan wordt één van de thuisbatterijen eerst volledig opgeladen. Pas bij 800 Watt of meer wordt dit gesplitst naar twee thuisbatterijen. Is de opbrengst later op de dag bijvoorbeeld 1000 Watt, dan wordt dit verdeeld over de twee thuisbatterij, dus 2 x 500 Watt. Valt de opbrengst terug naar onder de 800 Watt, dan wordt er weer 1 thuisbatterij opgeladen. Ook houdt het algoritme rekening met de volgorde waarin de verschillende thuisbatterijen worden opgeladen, zodat het aantal cycli ongeveer gelijk loopt.
Voor het uitbreiden van de batterijcapaciteit is het belangrijk dat je rekening houdt met de voorwaarden van HomeWizard en de Nederlandse regelgeving omtrent het ontladen met meer dan 800 Watt. Opladen is tot drie thuisbatterijen geen probleem, maar voor ontladen boven de 800 Watt is in Nederland een eigen groep verplicht.
HomeWizard raadt het volgende aan voor het uitbreiden van de batterijcapaciteit en het vermogen om te laden en te ontladen:
Led indicatoren op de Plug-in Battery
De led-lampjes op de HomeWizard Plug-in Battery geven de verschillende statussen & modi aan. Het is mogelijk om de helderheid van de led-lampjes aan te passen of ze uit te zetten.
Verschillende statussen & modi behorend bij de kleur van de led-lampjes:
- Wit knipperend: Fabrieksstand
- Wit continue: Ruststand
- Groen: Ontladen naar het huis
- Paars: Opladen van de thuisbatterij
- Blauw knipperend: Koppelmodus
- Rood knipperend: Geen wifi
- Oranje: Error, in de app kan je meer informatie zien. Na drie kregen we het error lampje te zien, afgewisseld met het witte lampje voor de ruststand. Onder Instellingen >> Meters >> Plug-in Battery
Tijdens het testen van de HomeWizard Plug-in Battery kregen we de derde dag te maken met afwisselend oranje ledjes & wit continue. In de app zagen we wat er aan de hand was, de luchtvochtigheid in huis was te laag. Volgens HomeWizard zien ze dit vaker bij net geïnstalleerde batterijen en moet de thuisbatterij de eerste dagen even acclimatiseren. Na een dag werd de melding niet meer getoond. HomeWizard zou dit proces kunnen verbeteren door een actieve melding te tonen, zodat je gewaarschuwd wordt als dit het geval is. De Led-lampjes op het apparaat zijn leuk, maar ook een stiekeme sluipverbruiker, dus die zetten we na een paar dagen liever uit.
Veiligheid & Verzekering
HomeWizard heeft verschillende til-, val- en hittesensoren ingebouwd die storingen en oververhitting kunnen detecteren, zodat de Plug-in Battery op deze signalen kan inspelen t.b.v. de veiligheid. Daarnaast heeft de Plug-in Battery een brandwerende behuizing en is de batterij voorzien van hoge kwaliteit recyclebare lithium-fosfaatcellen (LFP). Deze batterijcellen behoren tot de veiligste categorie qua brandveiligheid van batterijen.
Daarnaast zijn er een aantal aspecten waar je zelf op moet letten bij het in huis hebben en installeren van een plug-in thuisbatterij:
- Zorg dat de thuisbatterij niet in de route van vluchtweg staat. Zet de thuisbatterij dus in een hoek van het huis waar je zelf niet langs hoeft te lopen bij calamiteiten.
- Plaats niet meer dan één plug-in thuisbatterij op een groep, waar ook andere apparaten op zitten. Meerdere thuisbatterijen op een groep is alleen mogelijk als het een exclusieve groep voor de thuisbatterijen betreft en er dus geen andere apparaten op zijn aangesloten. Laat dit laatste altijd controleren of installeren door een gecertificeerde installateur!
- Sluit de thuisbatterij altijd direct aan op het stopcontact, zonder dat daar een stekkerdoos of slimme stekker tussenzit.
- Voor de verzekering is het met name belangrijk dat bij de installatie alles volgens de handleiding is gegaan. Het is echter verstandig om zelf je verzekeringspolis erbij te pakken, om te kijken wat er staat over de verzekering. Bekijk hiervoor je woonverzekering en opstalverzekering.
Integratie HomeWizard Plug-in Battery met Smart home hubs
Heb je je smart home systeem op Homey of Home Assistant draaien? Dan wil je natuurlijk ook de Plug-in Battery kunnen uitlezen en het liefst ook kunnen aansturen. Met de API van HomeWizard is het uitlezen mogelijk, voor het aansturen van de Plug-in Battery is nog geen ondersteuning. Waarschijnlijk wordt aansturen in de toekomst mogelijk, maar HomeWizard zegt op Tweakers hier het volgende:
“Onze NOM software zit jaren aan develop-uren in, we verwachten niet dat je dat in HA (Home Assistant, red.) met eigen aansturing makkelijk gaat evenaren. Er worden altijd afwegingen gemaakt tussen beste performance en langste levensduur. Het systeem regelt hierin zichzelf.”
Plug-in Battery koppelen met Homey
Op dit moment is de HomeWizard App voor de Homey nog volop in ontwikkeling. Het is al mogelijk om mee te beta-testen, maar wij wachten op de definitieve versie voor we hier iets over schrijven. Wil je mee testen? Dat kan via deze link: https://homey.app/nl-nl/app/com.homewizard/HomeWizard/test/
Plug-in Battery koppelen met Home Assistant
HomeWizard heeft een officiële samenwerking met Home Assistant. Doorloop de stappen op de officiële HomeWizard Home Assistant pagina voor het installeren van de HomeWizard Integratie. Vervolgens kan je automatiseringen instellen op basis van deze triggers:
- Energie import/export (kWh): Totale energie geïmporteerd of geëxporteerd door de batterij.
- Vermogen (W): Actief vermogen verbruikt of geproduceerd door de batterij.
- Spanning (V): Gemeten actieve spanning.
- Stroom (A): Actieve stroom verbruikt of geproduceerd door de batterij.
- Frequentie (Hz): Netfrequentie.
- Cycli: Aantal laadcycli dat de batterij heeft doorlopen.
- Laadstatus (%): De huidige laadstatus van de batterij.
Dynamisch laden en ontladen in de toekomst pas mogelijk
HomeWizard maakte bij de introductie bekend bewust af te zien van de mogelijkheid om dynamisch op te laden. Inmiddels lijken ze hier op terug te komen en de functie toe te voegen aan de HomeWizard Energy App. Dit betekent dat de batterij kan inspelen op wisselende stroomprijzen bij een dynamisch energiecontract, waardoor je voordeliger energie kunt opslaan en gebruiken. Hoewel HomeWizard aanvankelijk deze functie niet van plan was te ondersteunen, lijken ze inmiddels dus te willen voldoen aan de grote vraag hiernaar.
Let op: Het gaat hier om laden en opladen op basis van de Day Ahead stroomprijzen, dit is iets anders dan handelen op de onbalansmarkt. Ook is HomeWizard niet voornemens om het terugleveren van stroom aan het energienet op basis van dynamische prijzen mogelijk te maken, het gaat dus enkel om het laden (met name in de winter).
Nieuwsbericht: Dynamisch laden met de HomeWizard Plug-in Battery
Eindoordeel
We hebben de HomeWizard Plug-in Battery nu een paar dagen getest. De installatie was zoals beloofd plug & play. Zowel bij de Zendure review als de EvaPower review ging er een minder eenvoudige installatie aan vooraf in vergelijking met de HomeWizard thuisbatterij. Met de vertrouwde HomeWizard Energy App installeer je de thuisbatterij op eenzelfde wijze als je al eerdere HomeWizard apparaten hebt geïnstalleerd.
Na installatie gaat de Plug-in Battery automatisch in de NOM-modus (Nul Op de Meter). Is er meer opbrengst van je zonnepanelen dan er stroomvraag is van je apparaten, dan wordt dat deel van de stroom in de thuisbatterij opgeslagen. Is er geen of onvoldoende opbrengst van je zonnepanelen, maar wel stroomvraag, dan gaat de thuisbatterij ontladen. De thuisbatterij reageert snel op veranderingen in stroomvraag en opbrengst, maar heeft daarbij ook een uitgekiend algoritme voor een optimale levensduur van de batterijcellen.
Het blijft jammer dat je niet op een iets goedkopere manier de batterijcapaciteit van 2,7 kWh kan uitbreiden met relatief “relatief simpele accu’s zonder omvormer”, je moet hiervoor een volledig nieuwe thuisbatterij aanschaffen. Dit is natuurlijk duurder dan een extra accu zonder omvormer. Het argument van HomeWizard dat ze geloven in een meer efficiënte werking van meerdere thuisbatterijen met meerdere micro omvormers in plaats van één thuisbatterij met een grote omvormer, valt zeker iets voor te zeggen omdat je het grootste deel van de tijd 100 tot 300 Watt verbruikt in huis en in dat geval een omvormer van 2000 – 2500 Watt minder efficiënt zal laden en ontladen.
Het ontbreken van een off-grid functie en stopcontacten op de thuisbatterij voor noodstroom is een keuze van HomeWizard, waar je uiteraard vooraf rekening mee kunt houden bij het aanschaffen van de thuisbatterij. Zelf hebben we afgelopen jaar voor het eerst in vijf jaar ’s nachts om twaalf uur te maken gehad met stroomuitval, dit was binnen 3 uur opgelost, bleek uit de P1 Meter gegevens. Je moet dus beseffen dat in het geval van een stroomstoring, je de stroomuitval tijdig detecteert, moet hopen op een volle batterij op dat moment en de zware thuisbatterij op dat moment verslepen naar je diepvries en koelkast. We begrijpen deze keuze, aangezien HomeWizard de thuisbatterij primair heeft ontworpen voor Nul Op de Meter
Qua geluid hoor je de ventilatie van de thuisbatterij soms wel werken als deze met 800 Watt aan het laden of ontladen is. Dit is vergelijkbaar met de ventilatie van een computer en stoort wat ons betreft dus niet. Daarnaast hoor je bij het wisselen tussen ontladen en laden een lichte klik. In een goed geventileerde garage, berging, thuiskantoor of zolder heb je er in ieder geval geen last van.
Een nog niet besproken voordeel van de HomeWizard Plug-in Battery is dat als je je energie al monitort met de P1 Meter, Energy Socket, Watermeter en Energy Display, je met de Plug-in Battery van HomeWizard alles in één app kunt monitoren. Alles over je energieverbruik vind je terug in de HomeWizard Energy App.
We kunnen ons voorstellen dat de capaciteit van 2,7 kWh in de zomer voldoende is om de nacht door te komen. In de winter komt het neer op één keer opladen tussen 10.00 uur en 17.00 uur, waarna de batterij na het koken, eventueel vaatwasser gebruik en tv kijken in de avond wel weer leeg is rond een uurtje of elf. De capaciteit is voor het huishouden waarin we getest hebben in de winter dus te weinig, maar in de zomer zou het voldoende moeten zijn om het sluipverbruik in de donkere uren op te vangen en zou een grotere batterij maar half ontladen. De capaciteit blijft dus een keuze die je op basis van je energiedoel moet maken. Daarnaast hebben we getest tijdens erg zonnige dagen in februari, terwijl in de maanden december en januari vrijwel geen zonnestroom werd teruggeleverd!
Vragen over de HomeWizard Plug-in Battery? Stel je vraag in onze Plug-in Thuisbatterij Facebook Groep